PIZZA

PIZZA

Poczuj smak niepowtarzalnej włoskiej kuchni. Pomoże Ci w tym domowy klimat, w którym jeszcze łatwiej rozsmakujesz się w naszej pizzy.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zamówił pizzę do domu, na spotkanie z znajomymi czy romantyczny wieczór we dwoje.

Po prostu zadzwoń do nas, wybierz pizzę a dostarczymy Tobie ją pod drzwi.

Dostarczamy w mieście: Słupsk i okolice.

Pizza w Słupsku

Pizza jest jednym z pierwszych skojarzeń, gdy myślimy o włoskiej kuchni.

Dla miłośników tej potrawy prawdziwą gratką jest skosztowanie prawdziwej pizzy, na doskonałym cieście, doprawionej aromatycznymi przyprawami, z dodatkami pieszczącymi podniebienie i pobudzającymi kubeczki smakowe.

Chcesz się przekonać, jak smakuje prawdziwa włoska pizza? U nas znajdziesz smaki Italii jak we włoskiej pizzerii! Sprawdź naszą ofertę i zamawiaj tak, jak lubisz.

Czy wiesz, że ...

Pierwsze informacje o pizzy pojawiły się już w X wieku. Nazwa potrawy wywodzi się z języka łacińskiego, od słowa „picea”, a oznacza placek przyrządzony z wody, mąki i drożdży przyprawiony bazylią i serem. Od tego czasu było kilka wieków ciszy, jednak pizza powróciła w XVI wieku w Neapolu. Był to płaski chleb pieczony na kamieniu. W kolejnym stuleciu tą nazwą określany był placek przyprawiany bazylią i serem, co znacznie przybliża tę potrawę do znanej nam dzisiaj włoskiej pizzy.

Jaka pizzA jest najlepsza?

Najlepsza jest taka pizza, jaką najbardziej lubimy!

Nie musisz już szukać – w Duo Cafe znajdziesz najlepszą pizzę na każdą okazję.

Zamów już dziś i zakochaj się w zniewalającym smaku włoskiej pizzy, a dla Twojej wygody dowieziemy ją pod Twoje drzwi.

ZAMÓW: +48 883 920 900

Pizza - Kuchnia DUO CAFE

Oczywiście podstawa to dobrej jakości ciasto, świeży sos, dodatki oraz aromatyczne przyprawy i ser.

W Duo Cafe każdy znajdzie w pizzy to, co kocha najbardziej. Miłośnicy tradycji i prostoty zakochają się w pizzy z sosem i serem. Możemy dodać do tego pyszne pieczarki.

Zwolennicy potraw wegetariańskich mają do wyboru wiele doskonałych składników, takich na przykład jak świeże brokuły, soczysta papryka, aromatyczna cebula, rukola.

Amatorzy mięsa zachwycą się wytrawną szynką dojrzewającą, pachnącym boczkiem czy delikatnym kurczakiem.

Dzięki możliwości wyboru pośród wielu dodatków, dopasowania poziomu ostrości do własnych preferencji, a także średnicy pizzy tworzymy kulinarne odzwierciedlenie naszych potrzeb i preferencji.

Doskonałość i prostota sprawiają, że pizza jest synonimem włoskiej ekstrawagancji, elegancji i uniwersalności. Jest także jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw kojarzonych na całym świecie z Włochami. Dzięki niej możesz poznać kawałek świata, nie ruszając się z kanapy.

Ciekawostka

Prawdopodobnie każdy zna pizzę Margheritę. Cienkie i delikatne ciasto, wysokiej jakości ser mozzarella, aromatyczny sos pomidorowy i świeża bazylia – przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi pizzy. Jest ona podstawą wszystkich wymyślnych kompozycji. A czy wiesz, że historia powstania pizzy jest prawdziwie królewska?

Pizza, choć zjednać sobie podniebienia amatorów włoskiej kuchni na całym świecie, pierwotnie miała być tanim, prostym w przygotowaniu i sycącym daniem.

Chwilą, która odmieniła losy pizzy, było sprowadzenie do Europy z Ameryki egzotycznych warzyw, a wśród nich pomidorów. Posłużyły one do stworzenia sosu, który trafił na placek z bazylią i serem, co nadało mu wykwintnego smaku. Dzięki temu tania potrawa trafiła na salony i podbiła serca wyższych sfer.

Twórcą pierwszej pizzy, jaką znamy dzisiaj, był Rafaelle Esposito. Był on znakomitym szefem kuchni, który w swojej neapolitańskiej restauracji serwował tę potrawę. Dzięki swojemu profesjonalizmowi został poproszony o przygotowanie posiłku dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Przygotował on pizzę, która miała reprezentować kolory włoskiej flagi – z pomidorów, sera mozzarella i bazylii. Według legendy, na cześć królowej, którą nowa potrawa zachwyciła, nadana jej została nazwa Margherita.

Inne podania głoszą, iż danie to wywodzi swą nazwę od stokrotki (włoska Margherita), której kształt przypominają ułożone wkoło na pizzy kawałki mozzarelli.

Jeśli pragniesz poznać smak, który urzekł nawet królową, zamów u nas wspaniałą pizzę z prawdziwie włoską duszą.

Pizza jest idealną potrawą dla każdego. Uświetni spotkania z przyjaciółmi, pomoże na nagły atak głodu, sprawdzi się na romantycznej kolacji oraz wzbogaci wieczorek filmowy.

Doskonała jakość, zamówienia telefoniczne oraz online, możliwość dowozu pod drzwi sprawiają, że włoska pizza z Duo Cafe jest najlepszym rozwiązaniem, gdy tylko najdzie cię ochota na prawdziwe włoskie smaki. Zapoznaj się z naszą bogatą ofertą lub skomponuj własną pizzę z ulubionymi dodatkami. W Duo Cafe znajdziesz pizzę na każdą okazję.

Zapraszamy

Kuchnia włoska – tradycja i smak

Kuchnia włoska to bogactwo smaków, zapachów i kolorów. Mnogość przepisów i wyjątkowe walory smakowe włoskich dań sprawiają, że są chętnie odtwarzane i spożywane w wielu miejscach na świecie.

Kuchnia włoska i historia

Włoska kuchnia tuż bok francuskiej to jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Jej korzenie datowane są już na IV wiek p.n.e. Na przestrzeni wieków kuchnia rozwijała się i zmieniała. Na jej obecny kształt wpływ miały liczne narody zamieszkujące te tereny oraz sąsiednie regiony. W epoce renesansu przygotowywanie potraw wyniesione było do rangi sztuki. Pierwsza książka kucharska została opracowana przez włoskiego pisarza Bartolomeo Platina.

kuchnia włoska - danie - sałatka z pomidorami, oliwkami i serem

Prostota i lokalne produkty

Bazująca na świeżych, lokalnych składnikach kuchnia włoska znana jest na całym świecie. Charakterystyczne przyprawy takie jak: bazylia, oregano, estragon, tymianek, rozmaryn i pieprz dodają aromatu i podkreślają smak włoskich potraw. Dania te znalazły uznanie w wielu miejscach na świecie m.in. w USA, w państwach Azji, Argentynie i Europie.

W kuchni włoskiej powszechnie stosowana jest wysokiej jakości oliwa, oliwki, parmezan, pomidory, cebula i czosnek. Nie brakuje tam też świeżych lokalnych produktów takich jak ryby i owoce morza. Włoskie potrawy mączne zwłaszcza spaghetti, pierożki czy pizza znalazły swoich zwolenników w różnych częściach świata i na stałe weszły do menu lokalnych restauracji.

Kulinarne regiony Włoch

Duże zróżnicowanie klimatyczne i geograficzne tego kraju sprawiło, że kuchnia włoska ma bardzo bogate menu i oferuje wiele charakterystycznych potraw dla danego regionu. I tak np. na południu wytwarzane są sery z mleka krowiego, na północy z owczego. Południe znane jest z różnego rodzaju past, na północy można zjeść słynne włoskie risotto – potrawę z ryżu z dodatkiem wina, masła i cebuli.

Neapol znany jest ze słynnej tradycyjnej pizzy margherity, Bolonia z sosu bolońskiego a Florencja z befsztyka. W rejonie Emilia Romania skosztujemy słynne nadziewane pierożki, a pyszny deser zjemy na Sycylii i w Sienie.

Południe Włoch stoi owocami morza, oliwą i oliwkami, na północy częściej spotkamy potrawy z mąki i mięso. Niezależnie jednak od regionu kuchnia włoska ma do zaoferowania wiele potraw i smaków, które zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienie.

kuchnia włoska - makaron, pomidory, przyprawy

Popularne potrawy i produkty w kuchni włoskiej

Znana na całym świecie pizza margherita, spaghetti, lasagne bolognese czy lasagne napoli znane są niemal na każdej szerokości geograficznej. Inne popularne potrawy to m.in. cannelloni (włoski makaron), tortellini (pierożki z nadzieniem), ravioli (małe pierożki nadziewane szpinakiem lub mięsem), zupa minestrone i polenta (włoska potrawa ludowa).

Słodkie desery takie jak lody, tiramisu, panettone (słodka babka), słodki chleb – pandoro, sycylijski deser – cannolo czy granita – deser na bazie kawy mrożonej lub soków, to tylko jedne z wielu dostępnych regionalnych słodkości.

Sery np. słynny włoski parmezan, Parmigiano-Reggiano wytwarzany z krowiego mleka lub wytwarzany z mleka owczego pecorino to sery, które są dostępne w różnych miejscach na świecie. Podobnie jak mozzarella, miękki ser dodawany do sałatek, pleśniowy ser gorgonzola i serek mascarpone cieszą się dużą popularnością i są chętnie spożywane.

Kuchnia włoska i wino

Zróżnicowana uprawa winorośli zbieranych z różnych rejonów m.in. z Sycylii i alpejskich stoków przyczyniła się do wyrobu popularnych, wysokiej jakości win. Jednym z nich jest chianti – wytrawne czerwone wino produkowane w Toskanii. Prosecco – białe i różowe musujące wino o wytrawnym lub półwytrawnym smaku to znany i często spożywany napój, jego prototyp powstał XVII wieku we Włoszech. Barolo – znane od XIX stulecia wino z Piemontu to jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich win.

Kuchnia włoska to doskonałe połączenie smaków, zapachów i barw. Wybierając się na urlop w tamte rejony, warto poznać bogactwo kulinarne Włoch i zakosztować regionalnych przysmaków.

kuchnia włoska - makaron, ser, pomidory, wino

REZERWACJA: +48 883 920 900